http://www.presagalati.ro/wp-content/uploads/2013/02/explore.png

O absolventă a Liceului de Arte are nevoie de un instrument performant. Un flaut fermecat pentru Conservatorul din Paris

Tina Roman a terminat anul acesta Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” şi a susţinut probele de bacalaureat zilele trecute. Nu bacalaureatul a fost însă examenul care i-a dat cele mai mari emoţii în cursului acestui an. În primăvară, Tina a mers la Paris, unde a susţinut un examen practic pentru admiterea la Conservatorul Internaţional de Muzică din Paris. Nu mică i-a fost bucuria când a aflat că a fost admisă. Nu mică i-a fost însă şi întristarea când profesorii examinatori i-au spus că, pentru a evolua din punct de vedere artistic, va trebui să exerseze pe un flaut performant, a cărui valoare este de aproximativ 5.000 de euro, de zece ori mai scump decât cel pe care îl are Tina. Pentru a şi-l achiziţiona, ea a apelat la un site internaţional de strângere de fonduri, dar crede cu tărie că va primi ajutor şi de la gălăţeni.

„Am o pasiune pentru jazz-ul clasic”

Tânăra absolventă a Liceului de Artă a prins drag de muzică de la mama ei, care are o plăcere deosebită să cânte. „Şi eu am vrut de mică să cânt cu vocea. Exact asta i-am spus mamei mele, pe la 10 ani, aşa că m-a lăsat să rămân în continuare la Liceul de Artă, unde eram deja înscrisă”, îşi aminteşte Tina, care, apoi, a urmat cursuri intensive de flaut, dar şi de pian. De flaut s-a îndrăgostit de prima dată când a cântat la acest instrument. A lucrat, în paralel, şi cu vocea, urmând cursuri de canto la clasa de specialitate a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. În liceu a avut ocazia să cânte la flaut la toate manifestările unde au fost invitaţi elevii de la „Arte”. Vocea şi-a cultivat-o cântând într-un jazz-band format din colegi de liceu. Are un palmares bogat de premii, printre cele mai răsunătoare fiind trofeele la patru concursuri diferite de interpretare (toate obţinute în 2011), premiul I la alte cinci festivaluri naţionale şi premiul al II-lea la Olimpiada de Coruri, faza judeţeană (2013).

„Mi-ar plăcea să cânt într-o orchestră de jazz,  am o pasiune pentru jazz-ul clasic. M-a impresionat foarte mult întâlnirea cu Mircea Tiberian, invitat la un eveniment de-al liceului. După ce am cântat cu el mi-a spus că pot face performanţă şi m-a încurajat să-mi urmez visul”, ne-a povestit Tina. Şi unul dintre profesorii săi de flaut din liceu, Dumitru Grigoraş, ne-a spus că eleva sa este talentată şi că merită să i se acorde toate şansele pentru a se perfecţiona.

Tina RomanAcum are un „flaut de grădiniţă”

Acum, tânăra instrumentistă cântă pe un flaut Yamaha, însă profesorii din Paris i-au cerut să îşi achiziţioneze unul Muramatsu. „Mi-au mai spus că flautul meu este unul… de grădiniţă şi că pentru acest nivel de studiu am nevoie de un instrument de profesionist, nu de amator. Eu am mai cântat pe un flaut de 5.000 de euro, de altă marcă, şi ştiu exact cum sună: scoate sunetul mai rotund, mai plin, îl simţi altfel. Calitatea face diferenţa”, spune tânăra, însufleţită de perspectiva de cânta din nou pe un astfel de flaut.

Ideea de a urma Conservatorul la Paris i-a venit de la sora ei de 22 de ani, care a studiat în acelaşi oraş şi care locuieşte momentan în capitala Franţei. Părinţii o susţin şi ei pe Tina, însă nu o pot ajuta prea mult financiar, întrucât mama lucrează ca bucătăreasă la o grădiniţă din oraş, iar tatăl ei este un simplu electrician. Nici tânăra ambiţioasă nu vrea să renunţe aşa uşor la visul ei. Deşi suma pe care trebuie să o strângă este destul de consistentă, Tina crede că va ajunge să se perfecţioneze în Paris. „Nici nu mă gândesc că nu se vor strânge aceşti bani. Cred că Dumnezeu o să mă ajute, prin intermediul oamenilor pe care îi cunosc sau pe care nu îi cunosc. Sunt optimistă”, conchide Tina Roman.

Deocamdată a strâns 130 de euro

Tina a fost îndrumată să îşi deschidă un cont pe GoFundMe.com (http://www.gofundme.com/arkblk), modalitate prin care speră să strângă donaţii de la cei care îi citesc povestea. Aşa a adunat, deocamdată, 130 de euro, banii venind de la trei persoane diferite, după cum uşor se poate vedea pe site. Îşi face planuri că îşi va vinde flautul vechi şi că va pune la bătaie alţi 500 de euro. Dar tot rămân peste 4.300 de euro care trebuie strânşi în mai puţin de două luni. Tânăra instrumentistă şi-a deschis pe numele ei un cont în Euro, la Banca BRD – Group Société Générale: RO25BRDE180SV90192111800.

Ea este susţinută şi de Asociaţia pentru Realizarea Tinerilor prin Educaţie, iar dacă vreţi să donaţi o sumă în conturile asociaţiei, deschise la Banca Unicredit Ţiriac trebuie să menţionaţi „pentru Tina”: RO96BACX0000000870127001 (în lei) sau RO69BACX0000000870127002 (în euro, cod Swift – BACXROBU).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>