Presa de Galati http://www.presadegalati.ro Ziarul tău mereu cu tine Sat, 13 Sep 2014 11:51:33 +0000 ro-RO hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.0 FOTOGALERIE: Incendiu și accident de Ziua Pompierilor http://www.presadegalati.ro/incendiu-si-accident-de-ziua-pompierilor/ http://www.presadegalati.ro/incendiu-si-accident-de-ziua-pompierilor/#comments Sat, 13 Sep 2014 10:35:48 +0000 http://www.presadegalati.ro/?p=10835

În fiecare an, pe 13 septembrie pompierii își marchează ziua. Și oamenii flăcărilor” de la Inspectoratul gălățen au sărbătorit Ziua Pompierului într-un mod special. După ce dimineață, în prezența oficialităților Galațiului au fost avansați în grad mai mulți ofițeri și subofițeri, ziua a continuat cu un exercițiu demonstrativ. Trei mașini au fost implicate într-un grav accident de circulație, iar șoferii și pasagerii au fost grav răniți. Paramedicii de la Descarcerare au intervenit și au transportat răniții la spital. Imediat, cele trei mașini, care aveau rezervoarele fisurate din cauza accidentului în care fuseseră implicate au izbucnit în flăcări. Fumul gros și flăcările mari până la cer au cuprins cele trei autoturisme. Publicul privea cu sufletul la gură, iar copiii, cei mai captivați de eveniment ar fi vrut să arunce cu apă, doar-doar să stingă flăcările. Două autospeciale de la Pompieri au intervenit cu apă și au stins flăcările. După terminarea exercițiului cei peste o sută de copii, părinți și bunici au vizitat mașinile de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență și au ascultat sfaturile date de pompieri.

 Citeşte şi…  Mâine, sărbătoare de Ziua Pompierilor, la sediul ISU Galaţi

]]>
http://www.presadegalati.ro/incendiu-si-accident-de-ziua-pompierilor/feed/ 0
Primarul UNPR Marius Stan: „să rupem 15 minute din viața noastră, pentru a vota Victor Ponta – președinte” http://www.presadegalati.ro/primarul-unpr-marius-stan-sa-rupem-15-minute-din-viata-noastra-pentru-a-vota-victor-ponta-presedinte/ http://www.presadegalati.ro/primarul-unpr-marius-stan-sa-rupem-15-minute-din-viata-noastra-pentru-a-vota-victor-ponta-presedinte/#comments Sat, 13 Sep 2014 09:26:10 +0000 http://www.presadegalati.ro/?p=10829

Pentru prima oară de la trecerea sa de la PNL la UNPR, primarul Marius Stan s-a aflat, vineri, la prima sa participare la un eveniment politic. A venit la Conferința extraordinară a PSD Galați în aceeași mașină cu noii colegi de partid, președintele UNPR Galați, deputatul Eugen Chebac și deputatul UNPR Laurențiu Chirvăsuță.

Dacă după trei luni de la alegerea sa ca primar al Galațiului pe listele USL declara răspicat că nu este nici primar USL, nici primar PNL, fiind doar „primarul gălățenilor”, acum Marius Stan și-a adus aminte că a fost ales pe listele USL și s-a adresat liderilor locali ai PSD, PC și UNPR, cu titulatura de „colegi”, vorbind chiar despre proiectele comune, „proiectele pe care ni le-am propus”. Redăm, în continuare, texul intgral al discursului lui Marius Stan:

„Domnule președinte, stimați colegi, pot să spun și noi colegi, sunt onorat să fiu și eu invitat la conferința județeană a celui mare partid din România, de după revoluție, lucru pentru care țin să vă mulțumesc. Știți, din toate pozițiile mele publice, că îmi place mai puțin să vorbesc de politică, îmi place să vorbesc mai mult de administrație. Politica o las pe seama celor care se pricep mai bine ca mine și știu să o facă. Și o fac bine, cei mai mulți.

Aș vrea să vă aduc aminte că atât eu, cât și ceilalți aleși din această sală, fie că sunt aleși locali, județeni sau parlamentari, am fost aleși în 2012 de o majoritate covârșitoare, ca reprezentanți ai unei alianțe care se numea USL. Eu cred că toți cei de aici continuăm pe mai departe proiectele, programele pe care acea alianță și le-a propus.

De aceea, aș vrea să subliniez un lucru: eu cred că progresul României și pe mai departe, progresul Galațiului, sunt condiționate de o continuitate în stabilitatea guvernării. Iar acest lucru l-a demonstrat în primul rând, PSD și evident, președintele PSD, domnul Victor Ponta.

Deci, pentru a spera, pentru a reuși toate proiectele pe care noi ni le-am propus pentru Galați, este necesar, este obligatoriu, să luptăm în noiembrie, să votăm Victor Ponta – președinte, pentru că numai așa putem avea o continuitate în tot ceea ce ne-am propus pe mai departe pentru Galați, pentru România.

Dar, pentru aceasta, cred că trebuie ca toți cei care suntem în această sală, dar nu numai, prieteni, rude, aparatul pe care îl avem cu toții la dispoziție, să mobilizăm toate resursele, atât materiale, cât și umane, pentru că în acea zi importantă, cum a spus și domnul președinte Nica, să rupem 15 minute din viața noastră, pentru a vota Victor Ponta – președinte, garanția succesului”, a spus Marius Stan de la tribuna conferinței.

E greu de bănuit ce ar fi în inima președintelui PNL și candidatului ACL la președinție, Klaus Iohannis dacă ar auzi acest discurs după ce în urmă cu două săptămâni, Iohannis declara, la Galați, că are „o relație foarte bună cu primarul Marius Stan”.

Foto: Vasile Lupu

]]> http://www.presadegalati.ro/primarul-unpr-marius-stan-sa-rupem-15-minute-din-viata-noastra-pentru-a-vota-victor-ponta-presedinte/feed/ 2 FOTOGALERIE. Conferința extraordinară a PSD Galați a validat scrutinul intern, desemnâdu-l pe Victor Ponta candidat la președinție http://www.presadegalati.ro/fotogalerie-conferinta-extraordinara-a-psd-galati-a-validat-scrutinul-intern-desemnadu-l-pe-victor-ponta-candidat-la-presedintie/ http://www.presadegalati.ro/fotogalerie-conferinta-extraordinara-a-psd-galati-a-validat-scrutinul-intern-desemnadu-l-pe-victor-ponta-candidat-la-presedintie/#comments Sat, 13 Sep 2014 09:08:38 +0000 http://www.presadegalati.ro/?p=10815

Simultan cu congresul extraordinar al PSD de la Alba Iulia, la care a fost supusă validării candidatura la președinția României a președintelui PSD Victor Ponta, în toate capitalele de județ au avut loc conferințe extraordinare ale organizațiilor județene, care au discutat și aprobat procesele verbale referitoare la rezultatele scrutinului intern desfășurat în toate organizațiile locale ale partidului.

Potrivit procedurii pentru organizarea simultană a congresului și conferințelor organizațiilor județene în sistem de videoconferință, rezultatele validate la conferințele județene au fost transmise vicepreședintelui PSD regional, în cazul regiunii sud-est președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, care la rândul său a transmis rezultatele înregistrate pe regiune președintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea, care a supus aprobării delegaților la congres rezultatele scrutinului intern.

Conferința extraordinară a PSD Galați a avut loc la sala Teatrului Muzical, reunind 470 de delegați ai organizațiilor locale, parlamentari, primari și consilieri locali sau județeni, șefi de instituții publice. La primul punct al ordinii de zi a fost „aprobarea rezultatelor scrutinului electoral intern desfășurat în cadrul adunărilor generale privind consultarea membrilor de partid cu privire la candidatura președintelui PSD, Victor Ponta, la funcția de președinte al României, conform art 134, litera b, din statutul PSD”. Alte puncte de pe ordinea de zi au fost alegerea delegaților la congresul PSD și analiza activității organizațiilor locale și a stadiului acoperirii sectoarelor electorale cu militanți, în pregătirea alegerilor prezidențiale din luna noiembrie.

Rezultatele scrutinului intern la Galați: 15.078 de voturi ”pentru”, niciunul ”împotrivă”, nicio abținere

FOTOGALERIE. Conferința extraordinară a PSD Galați a validat scrutinul intern, desemnâdu-l pe Victor Ponta candidat la președinție Președintele PSD Galați, eurodeputatul Dan Nica, a dat citire procesului verbal referitor la rezultatele scrutinului intern din organizațiile locale ale PSD din județul Galați. „Conferința organizației constată, după verificarea proceselor verbale ale Adunărilor generale ale organizațiilor locale, următoarele rezultate ale scrutinului electoral intern: total voturi «pentru» 15.078 de voturi; total voturi  «împotrivă» – zero; total  «abțineri» – zero”, se spune în procesul verbal. Rezultatele scrutinului intern au fost aprobate de participanții la conferința extraordinară a PSD Galați cu 470 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” și nicio „abținere”.

În discursurile lor, președintele PSD Galați, eurodeputatul Dan Nica, deputații Laura Marin, Lucreția Roșca și Viorel Ștefan, senatorii Gheoghe Saghian și Daniel Butunoiu, președintele CJ Galați, Nicolae Bacalbașa și mai mulți primari PSD din comunele județului s-au referit la inițiativele și măsurile prin care Victor Ponta, în calitate de prim-ministru, a eliminat efectele măsurilor antisociale ale guvernului Boc și a determinat îmbunătățirea situației economiei și și-au exprimat încrederea că printr-o mobilizare exemplară a membrilor și simpatizanților PSD vor reuși să obțină victoria la alegerile prezidențiale din 2/16 noiembrie.

La capitolul analizei activității organizațiilor locale, președintele PSD Galați, Dan Nica, a trecut în revistă rezultatele obținute la alegerile europarlamentare de pe data de 25 mai. Pe primul loc s-a situat organizația PSD Fârțănești, comună în care PSD a obținut un procent de 87,89%. Președintele executiv al PSD Galați, Gheorghe Saghian, a prezentat echipa de campanie și s-a referit la modul în care va trebui derulată campania la nivel local.

Echipa de campanie a PSD Galați

Echipa de campanie este coordonată de președintele PSD Galați, Dan Nica și președintele executiv al organizației, Gheorghe Saghian, care este coordonatorul județean de campanie. Laura Marin și Daniela Buruiană se vor ocupa de coordonarea militanților și a reprezentanților la secțiile de votare, iar Marin Gociu este reprezentantul juridic și pentru calendarul juridic. Președintele TSD Galați, Marius Mărgărit, este coordonator județean IT și SMS, iar Claudiu Brânzan este responsabilul pentru relațiile cu mass-media. Responsabil cu materialele electorale este Emil Horga, iar Florin Pâslaru este responsabil cu evenimentele și calendarul electoral. Florin Popa este responsabil cu relațiile politice, iar Iulian Șerban e coordonator județean call-center.

FOTOGALERIE. Conferința extraordinară a PSD Galați a validat scrutinul intern, desemnâdu-l pe Victor Ponta candidat la președinție Mesaje de susținere ale liderilor PC și UNPR

La conferința extraordinară a PSD au participat reprezentanți ai organizațiilor locale ale celorlalte partide care fac parte din USD, respectiv președintele PC Galați, senatorul Eugen Durbacă, deputatul PC Bogdan Ciucă, președintele UNPR Galați, deputatul Eugen Chebac, deputatul UNPR Laurențiu Chirvăsuță și primarul… UNPR Marius Stan. Eugen Durbacă, Eugen Chebac și Marius Stan au rostit discursuri prin care și-au declarat susținerea candidaturii lui Victor Ponta la președinție.

Noi am colaborat bine, Partidul Conservator cu Partidul Social Democrat, filiala Galați, am avut rezultate bune împreună și întotdeauna când am colaborat și am participat la alegeri împreună, am avut rezultate bune și foarte bune. Partidul Conservator, filiala Galați, se va strădui să mobilizeze întregul activ și toți membrii Partidului Conservator pentru alegerea ca președinte al României a domnului Victor Ponta”, a spus liderul PC Galați, Eugen Durbacă.

La rândul său, președintele UNPR Galați, Eugen Chebac, și-a declarat susținerea pentru candidatura lui Victor Ponta și încrederea că echipa comună a PSD, UNPR și PC, va obține victoria la scutinul din noiembrie: „A fost o perioadă în care nu ne-am înțeles. Iată că suntem împreună. Întodeauna trebuie să fim uniți și vă îndemn ca alegerile pentru președinția României să fie un succes pentru alianță. Am dat un examen la europarlamentare, dar acum avem testul de maturitate, maturitatea însemnând Victor Ponta – președinte. Iar noi, membrii UNPR, am dovedit că suntem alături prin cele un milion de semnături strânse pentru desemnarea candidaturii dânsului. În plan local și județean trebuie să facem echipă comună, fie că suntem de la PSD, UNPR sau PC, pentru că numai așa putem să câștigăm”.

FOTOGALERIE. Conferința extraordinară a PSD Galați a validat scrutinul intern, desemnâdu-l pe Victor Ponta candidat la președinție Congresul PSD a validat candidatura lui Victor Ponta la președinție

Congresul extraordinar al PSD a validat, cu unanimitate de voturi, scrutinul intern prin care Victor Ponta a fost desemnat candidat la prezidenţiale. În cadrul acestui scrutin intern, au fost consultaţi 414.917 membri de partid, care s-au exprimat prin vot. Astfel, din cei 414.917 membri consultaţi, 414.667 au votat „pentru”, 68 au votat „împotrivă”, iar 182 s-au abţinut.

Foto: Vasile Lupu

]]>
http://www.presadegalati.ro/fotogalerie-conferinta-extraordinara-a-psd-galati-a-validat-scrutinul-intern-desemnadu-l-pe-victor-ponta-candidat-la-presedintie/feed/ 0
BANCURI http://www.presadegalati.ro/bancuri/ http://www.presadegalati.ro/bancuri/#comments Fri, 12 Sep 2014 21:50:16 +0000 http://www.presadegalati.ro/?p=10600

bancuri1. Un tip vine la doctor să-l vindece de bâlbâială.

- Da’ cu ce te ocupi dumneata?

- E-eu cresc gă-gă-ini!

- Pentru asta nu-i nevoie să vorbeşti cursiv, merge şi-aşa.

- Păi păi, eu chem di-dimineaţa gă-găinile să le dau boabe: pi, pi, pi! Şi vin cinci mii de gă-găini. Seara iar: pi, pi, pi, mănâncă. Apoi, le zic să plece la cul-culcare. Se duc toate, afară de una. Îi zic: Du-du-te de te culcă! Nu vrea. Iar: Du-te la culcare, iar nu vrea. Mă enervez şi-i zic: Du-du-te-n pi-pi-pi… Şi vin cinci mii de găini…

 2. Un ascultător curios întreabă:

– Cum putem scăpa de bubele de pe picioare?
Radio Erevan răspunde:
– Putem scăpa de bubele de pe picioare dându-ne cu alifie, după ce ne-am spălat ÎN PREALABIL bine pe picioare.
Acelaşi ascultător curios întreabă:
– Dacă nu avem PREALABIL, putem folosi un lighean?

3. Porcuşorul agresiv, în cireş.
Un trecător: Ce mai faci, porcule?
Porcuşorul: Mănânc prune!
Trecătorul: Cum mănânci prune, măi, că eşti în cireş?
Porcuşorul: Le-am adus de-acasă!

4. Inginerul agronom, către badea Vasile:
– Bade, cu metoda asta învechită nu o să obţii nici cinci kile de pere din pomul ăsta…
– Ai dreptate, e prun…

5. Un ardelean în Bucureşti, la semafor, pe timp de ploaie. Trece o maşină şi îi stropeşte pe toţi din cap până-n picioare. Bucureştenii încep să înjure, în timp ce ardeleanul e calm.
– Apăi, domnule dragă, la noi la Cluj nu-i aşe, zice el.
– Da’ cum?
– Păi, dacă te stropeşte o maşină, şoferul opreşte, dă înapoi, te urcă în maşină, te duce acasă la el, faci duş, mănânci, dormi la el, şi asta timp de trei zile, iar la plecare îţi dă 100 de euro.
– Ai păţit tu aşa ceva?
– Nu eu. Nevastă-mea.

6. – John! Jooooohnnnnnnnnnn!!!
– Da, Sir!
– Udă, te rog, grădina!
– Dar, Sir, afară plouă cu găleata!
– Nu-i nimic… ia umbrela!!!

surse online

]]>
http://www.presadegalati.ro/bancuri/feed/ 0
De ce e bine să mâncăm fructe şi legume de sezon http://www.presadegalati.ro/de-ce-e-bine-sa-mancam-fructe-si-legume-de-sezon/ http://www.presadegalati.ro/de-ce-e-bine-sa-mancam-fructe-si-legume-de-sezon/#comments Fri, 12 Sep 2014 21:44:32 +0000 http://www.presadegalati.ro/?p=10594

412555_kalina_vinograd_yabloki_grushi_slivy_yagody_frukty_1680x1050_(www.GdeFon.ru)Dincolo de recomandarea clasică, de a mânca multe fructe şi legume proaspete, specialiştii ne recomandă întotdeauna produsele de sezon. Dar te-ai gândit vreodată care este explicaţia din spatele acestei recomandări?

Ei bine, dacă primăvara avem nevoie de o detoxifiere a întregului organism după sezonul rece şi consumul de alimente mai grele, natura ne oferă întotdeauna soluţia – verdeţurile proaspete. Vara, când temperaturile depăşesc limita confortului termic, natura ne sare din nou în ajutor cu fructe şi salate delicioase şi răcoritoare. Toamna este momentul rădăcinoaselor şi fructelor târzii, care ne oferă o mulţime de vitamine şi minerale şi ne pregătesc astfel corpul pentru perioada friguroasă care urmează, întărindu-ne imunitatea. Iar în final, iarna, atunci când organismul nostru are nevoie de rezerve pentru a rezista temperaturilor foarte scăzute, mâncărurile „confortabile”, aşa cum le spun cei de peste ocean, ne vin în ajutor. 

E lesne de înţeles că mama natură s-a gândit la toate şi că echilibrul unei vieţi sănătoase stă în adaptarea noastră la fiecare sezon în parte. De aici şi recomandarea de a mânca produse de sezon. Pentru că dincolo de preferinţele noastre culinare, de diete sau de orice altceva, natura are întotdeauna cea mai bună soluţie pentru noi şi pentru sănătatea corpului nostru.

Tocmai de aceea, în această toamnă nu ar trebui să-ţi lipsească din dietă fructele colorate, precum merele roşii, strugurii, rodiile, prunele sau dovleacul, legumele caracteristice acestui sezon, precum ciupercile, spanacul, sfecla roşie ori varza, dar nici delicioasele nuci şi seminţe sau binefăcătorul avocado. 

Bogate în vitamine şi minerale, fructele şi legumele toamnei îţi vor asigura necesarul de substanţe nutritive şi antioxidanţi pentru sezonul rece care urmează şi îţi vor întări întreg organismul. 

Poţi observa singur acest lucru, dacă vei începe să consumi cât mai multe vegetale sezonul acesta… S-ar putea ca la venirea iernii să te surprindă faptul că nu ai mai răcit atât de des. Şi da, fructele şi legumele de sezon te pot ajuta să şi slăbeşti. Asta deoarece atunci când corpul nostru este hrănit cu alimente sănătoase, el îşi găseşte cumva singur echilibrul. Trebuie doar să încerci!

]]>
http://www.presadegalati.ro/de-ce-e-bine-sa-mancam-fructe-si-legume-de-sezon/feed/ 0
CANABIS LA „ANCORA” http://www.presadegalati.ro/canabis-la-ancora/ http://www.presadegalati.ro/canabis-la-ancora/#comments Fri, 12 Sep 2014 21:24:07 +0000 http://www.presadegalati.ro/?p=10606

1Locul garajelor desfiinţate de bunăvoie sau demolate cu buldozerele primăriei, din Complexul Ancora, arată, după fix jumătate de an, ca după un bombardament… În luna august, municipalitatea spunea că situaţia juridică a celor 26 de proprietari cu acte în regulă va fi rezolvată prin expropriere şi despăgubiri.

Dar n-a fost să fie. Hăţişurile avocăţeşti au oprit elanul edililor. Pe terenul celor 91 de garaje-magazii urma, conform studiului de fezabilitate, să se amenajeze o parcare modernă, o micropiaţă, o zonă urbană de socializare ornată cu gazon, flori, arbuşti şi copaci, cu băncuţe şi două fântâni arteziene.

Până una-alta, întregul perimetru a devenit o atracţie pentru hoţi, beţivi şi oameni fără adăpost. Un succes tot există: Cannabis sativa – cânepa sălbatică, singura plantă care distruge toate buruienile, a reuşit, fără prea mult efort, să-şi adjudece dreptul suprem de a trăi printre dezolantele dărâmături. Chiar şi fără autorizaţie… Sâc!

]]> http://www.presadegalati.ro/canabis-la-ancora/feed/ 1 Peste o săptămână: muzică medievală şi expoziţii inedite, de Zilele Patrimoniului Renascentist http://www.presadegalati.ro/peste-o-saptamana-muzica-medievala-si-expozitii-inedite-de-zilele-patrimoniului-renascentist/ http://www.presadegalati.ro/peste-o-saptamana-muzica-medievala-si-expozitii-inedite-de-zilele-patrimoniului-renascentist/#comments Fri, 12 Sep 2014 19:20:49 +0000 http://www.presadegalati.ro/?p=10810

unnamed (3)Uitat, de multe ori lăsat lăsat în paragină şi, în cele mai nefericite cazuri, chiar iremediabil distrus, patrimoniul cultural românesc este, măcar o dată pe an, apreciat de cetăţeni la adevărata sa valoare. În luna septembrie, când Zilele Patrimoniului sunt celebrate în întreaga Europă, şi instituţiile culturale gălăţene şi-au unit eforturile pentru a pune în lumină patrimoniul local, invitându-ne la o serie de manifestări, majoritatea concentrate sâmbătă, 20 septembrie.
Tema sub care se desfăşoară evenimentele din acest an este Patrimoniul renascentist. Toate manifestările, menite să sensibilizare cât mai mulţi cetăţeni să respecte ceea ce e valoros din punct de vedere cultural şi istoric, sunt organizate sub patronajul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.
Iată care este programul Zilelor Europene ale Patrominiului, la Galaţi:
15 septembrie – 1 octombrie, la Colegiul Naţional „Costache Negri”, Concurs de artă fotografică „Patrimoniul cultural gălăţean” ediţia I. Organizator: Asociaţia pentru Renaşterea Galaţiului.
20 septembrie, ora 17.30, la Centrul Multicultural „Dunărea de Jos”, expoziţia „Patrimoniul renascentist în România” (ilustrate vechi cu portul popular românesc şi biserici construite în secolele XVII-XVIII în Galaţi); spectacol de muzică compusă de Dimitrie Cantemir, în interpretarea formaţiei „Anton Pann” din Bucureşti. Organizatori: Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, Asociaţia „Galaţi, oraşul meu”, Asociaţia „Tinerii şi Viitorul”, Asociaţia pentru Promovarea Patrimoniului Cultural, Consiliul Judeţului Galaţi.
19 – 26 septembrie, în foaierul de la etajul I al Bibliotecii „V.A.Urechia”, exoziţia „Figuri ilustre ale Renaşterii şi creaţiile lor artistice”
20 septembrie, între orele 9.00 – 17.00, la Muzeul de Artă Vizuală, expoziţia „Valori patrimoniale în colecţiile Muzeului de Artă Vizuală Galaţi”, intrarea liberă
20 septembrie, ora 16.00, la Muzeul de Istorie, expoziţia „Scrisori inedite din arhivele poloneze ale domnitorului Constantin Brâncoveanu”
20 septembrie, ora 10.00, la Biserica Precista, Precista- bastion de credinţă al gălăţenilor, organizatori: Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, în parteneriat cu Protoieria Galaţi.

]]>
http://www.presadegalati.ro/peste-o-saptamana-muzica-medievala-si-expozitii-inedite-de-zilele-patrimoniului-renascentist/feed/ 0
Concert la 60 de ani de activitate! Alexandru Jula cântă duminică seara la Grădina Leonard http://www.presadegalati.ro/concert-la-60-de-ani-de-activitate-alexandru-jula-canta-duminica-seara-la-gradina-leonard/ http://www.presadegalati.ro/concert-la-60-de-ani-de-activitate-alexandru-jula-canta-duminica-seara-la-gradina-leonard/#comments Fri, 12 Sep 2014 18:51:04 +0000 http://www.presadegalati.ro/?p=10787

unnamedDuminică, de la ora 18.00, îndrăgitul cântăreţ de muzică uşoară Alexandru Jula va susţine un concert aniversar, dedicat împlinirii a 60 de ani de activitate şi intitulat „Alexandru Jula – ultimul romantic”. Spectacolul va avea loc în Grădina de vară a Teatrului Muzical „Nae Leonard”. Dacă timpul va fi nefavorabil, concertul va avea loc în sală.

Concertul lui Alexandru Jula va fi însoţit de recitaluri susţinute de mai mulţi dintre prietenii săi: Stela Enache, Ileana Şipoteanu, Daniel Iordăchioaie, Florin Georgescu, Teodor Munteanu, Valeriu Silion, Ioana Sandu, Alexandra Canareica, Ionuţ Dulgheriu şi mai tânărul Gabriel Lazăr. Prezentator, un alt prieten vechi al său, Octavian Ursulescu. 

A debutat în 1954 pe estrada gălăţeană

Născut pe 24 iulie 1934, la Şimleu Silvaniei, Alexandru Jula a debutat la televiziune pe 23 august 1962, iar la radio pe 1 ianuarie 1963. Din 1954, a fost solist al Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galati, „angajat provizoriu” de directorul de atunci al teatrului, Ionel Manolache. Şi provizoratul a durat 58 de ani, iar oraşul de la Dunăre i-a adus noroc.

A debutat pe estrada gălăţeană în spectacolul „Sugestii şi reclamaţii”, cu piesele „E toamnă iar” şi „Povestea cu Ileana Cosânzeana”. A colindat întreaga ţară şi a avut sute de turnee peste hotare. După succesul din „Sugestii şi reclamaţii”, a fost distribuit în numeroase spectacole precum: „Şapte note la concert”, „Din Galaţi până în Carpaţi”, Dansul notelor”, „Competiţii pe portativ”, Răzbunătorii de la Revistă”.

Între 1965 şi 1971 a colaborat şi la premierele Teatrului „Constantin Tănase” din Bucureşti („Carnaval la Tănase”, „Aventurile unei umbrele”, „Al optulea magnific”), numărându-se printre invitaţii permanenţi ai spectacolelor Capitalei. Din 1972, timp de 8 ani, a fost cooptat şi în colectivul Teatrului „Fantasio” din Constanţa. Alături de Ionel Miron şi de Ilona Moţica a montat spectacolul „Fantasio Studio 1” jucat în două stagiuni ale teatrului constănţean. Tot alături de Ionel Miron a realizat spectacolul gălăţean „Doi pe un balansoar… muzical”, care a înregistrat peste 350 de reprezentaţii.

În 1965 a lansat piesa care l-a „urmărit” toată viaţa şi care i-a adus recunoaştere naţională – „Soţia prietenului meu”. Ea aparţine lui Enrico Macias şi fusese tradusă pentru un alt artist, care a refuzat să o cânte. Până la urmă i-a fost încredinţată tânărului Jula. „A avut un mare succes, deoarece textul în limba română, scris de Ciupi Rădulescu, era mai profund decât cel original. Am încercat să o cânt şi la radio, şi la televiziune, dar nu se putea, din cauza cenzurii din acele vremuri”, povesteşte artistul.

La un moment dat, regizorul Sorin Grigorescu i-a acceptat piesa pentru vizionare. Pe atunci preşedintele Radioteleviziunii era Octavian Paler, care, după ce a ascultat-o, a decis să o difuzeze. A doua zi piesa era un şlagăr. «Soţia prietenului meu» m-a urmărit toată viaţa”, mărturiseşte Alexandru Jula.

„Soţia prietenului meu” i-a cântat-o si lui Nicolae Ceauşescu, venit în vizită la Galaţi. Cum era de aşteptat, cei din partid nu au aprobat să cânte piesa, pentru ca nu era în acord cu morala socialistă.  „Am vorbit cu chitaristul meu, Petrică, şi la un semnal a început să cânte. Ceauşescu ştia piesa. A cântat-o cu mine. Iar cei de la partid se lăudau după asta cât de bine au ales ei piesa”, îşi aminteşte artistul.

De-a lungul timpului, Alexandru Jula a participat la festivaluri naţionale şi internaţionale unde a câştigat mai multe premii, la Mamaia, Berlin sau Poznan. Printre altele, a primit, în 1998, Diploma de Excelenţă la Festivalul Naţional al Teatrelor de Revistă, iar în 2000 – Premiul Naţional de Revistă.

În anul 2002 a fost desemnat Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi, iar în 2004 a primit Ordinul „Meritul Cultural” în rang de Comandor. După 2000 a fost prezentatorul emisiunii „Jula şi prietenii”, difuzată la TV Galaţi, cu invitaţi de seamă din lumea muzicii uşoare şi populare.

]]>
http://www.presadegalati.ro/concert-la-60-de-ani-de-activitate-alexandru-jula-canta-duminica-seara-la-gradina-leonard/feed/ 0
Mâine, sărbătoare de Ziua Pompierilor, la sediul ISU Galaţi http://www.presadegalati.ro/maine-sarbatoare-de-ziua-pompierilor-la-sediul-isu-galati/ http://www.presadegalati.ro/maine-sarbatoare-de-ziua-pompierilor-la-sediul-isu-galati/#comments Fri, 12 Sep 2014 14:18:47 +0000 http://www.presadegalati.ro/?p=10784

Mâine, sărbătoare de Ziua Pompierilor, la sediul ISU GalaţiSâmbătă, 13 septembrie, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu” din strada Mihai Bravu vor avea loc festivităţile dedicate Zilei Pompierilor. 13 septembrie a devenit „Ziua Pompierilor din România” în semn de recunoaştere a faptelor de vitejie ale celor 166 de pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu şi care, acum 166 de ani, au înfruntat, într-o bătălie sângeroasă, trupele otomane venite să zdrobească Revoluţia din 1848.

Evenimentul de sâmbătă de la Galaţi se va desfăşura între orele 9.00 şi 13.00 şi va cuprinde exerciţii demonstrative, o expoziţie de tehnică veche de intervenţie şi fotografii din misiunile pompierilor, toate încheiate de o recepţie.

De asemenea, luni 15 septembrie, se va desfăşura ceremonialul militar şi religios de la cimitirul „Eternitatea”, care  va consta în depunerea de coroane la mormântul eroilor pompieri şi defilarea Gărzii de onoare.

Anul trecut, pe 13 septembrie, pompierii gălăţeni nu au avut timp să-şi sărbătorească ziua, ei participând la operaţiunile de salvare din judeţ, în urma inundaţiilor care au produs dezastru în mai multe localităţi, inclusiv pierderi de vieţi omeneşti.

„Lumea pompierilor e una a camaraderiei, a provocărilor, a înfrângerilor dar şi a victoriilor. E o lume în care nu poţi uita niciodată de cel cu care pleci la intervenţie, de cel cu care intri în foc şi asta pentru a fi convins că cel de lângă tine se va întoarce la familia lui, iar asta este o onoare şi mai ales o responsabilitate. Pompierii sar în ajutorul oamenilor, le salvează bunurile, îi smulg din ghearele morţii şi pleacă la alte <<lupte cu nenorocirile vieţii>>, deseori fără un simplu <<mulţumesc>> sau măcar o strângere de mână. Aparent sub anonimat, mereu ascunşi de costumele lor de protecţie care îi fac pe toţi să arate la fel, ei sunt acei eroi comuni, anonimi, colectivi, iar atunci când, osteniţi şi epuizaţi după o îndelungă şi dificilă intervenţie, pompierii îşi dau la o parte căştile, eroii aceia colectivi se personalizează, fără însă ca noţiunea de echipă să aibă de suferit”, spune inspectorul-şef al ISU Galaţi, colonelul Marin Paţanghel, în mesajul său de Ziua Pompierilor.

Conform ofiţerului de relaţii publice al ISU Galaţi, maiorul Eugen Chiriţă, în primul semestrul al anului 2014, inspectoratul gălăţean a desfăşurat 2.925 de acţiuni, în medie 16 pe zi. 2.358 au fost cazuri de urgenţă asistate de SMURD, celelalte 422 fiind alte tipuri de intervenţii, la incendii, incendii de vegetaţie şi alte situaţii de urgenţă cauzate în principal de fenomenele hidro-meteorologice periculoase manifestate pe arii locale, cu precădere în luna mai, exclusiv în Galaţi şi Tecuci. 31 de acţiuni au fost pentru asistenţa persoanelor şi pentru protecţia comunităţilor. S-au înregistrat de asemenea 22 de alerte false şi 7 misiuni pentru asigurarea / supravegherea zonei de producere probabilă a unei situaţii de urgenţă.

]]>
http://www.presadegalati.ro/maine-sarbatoare-de-ziua-pompierilor-la-sediul-isu-galati/feed/ 0
Un 15 septembrie cu emoţii, dar şi cu probleme: Luni, şcoala va începe în orice condiţii http://www.presadegalati.ro/un-15-septembrie-cu-emotii-dar-si-cu-probleme-luni-scoala-va-incepe-in-orice-conditii/ http://www.presadegalati.ro/un-15-septembrie-cu-emotii-dar-si-cu-probleme-luni-scoala-va-incepe-in-orice-conditii/#comments Fri, 12 Sep 2014 13:48:19 +0000 http://www.presadegalati.ro/?p=10778

Un 15 septembrie cu emoţii, dar şi cu probleme: Luni, şcoala va începe în orice condiţiiCu emoţia şi speranţele aferente oricărui nou început, dar şi cu probleme care necesită rezolvare urgentă. Aşa va începe şcoala luni, 15 septembrie, în toate cele 195 de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi.

Palatul Copiilor şi Elevilor, fără autorizaţie sanitară

Conform datelor prezentate joi, într-o conferinţă de presă la Inspectoratul Şcolar Judeţean, doar 59 dintre cele 432 de unităţi cu sau fără personalitate juridică nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Diana Bulai. Dacă majoritatea unităţilor este în mediul rural, unde şcolile fără apă potabilă nu pot primi avizul sanitar până nu îşi rezolvă această problemă, există cazuri şi în mediul urban. Aşa sunt grădiniţele de la parterul blocurilor, dar, culmea, şi Palatul Copiilor şi Elevilor din Galaţi, unde o parte din clădire, deşi reabilitată în urmă cu câţiva ani, a început să se degradeze.

Nu se ştie când ajung manualele digitale

În prima zi de şcoală, unii elevi de clasele III – X vor avea manuale noi, alţii vor primi cărţi vechi, iar alţii nu vor avea deloc. În acest ultim caz este vorba despre elevii claselor a I-a şi a II-a, care, în plină reformă curriculară, ar fi trebuit să studieze după cele mai râvnite manuale din sistemul educaţional, cele digitale, însă licitaţiile au fost contestate. Chiar joi, Consiliul Concurenţei i-a impus Ministerului Educaţiei să reevalueze toate ofertele depuse iniţial în cursa pentru câştigarea licitaţiei. Rezultatele reevaluării sunt aşteptate peste zece zile, iar această situaţie ar putea însemna chiar desemnarea altor câştigători, care au nevoie de timp pentru a realiza comenzile de manuale.

Se caută învăţători şi educatori la oraş

Dacă multe dintre instituţiile liceale, în special cele tehnologice, nu şi-au realizat câte una sau chiar două clase a IX-a, iar unele cadrele didactice au intrat în restrângeri de activitate, cu două zile înainte de începerea anului şcolar există şi clase care nu au încă profesori. La ultima etapă de mişcare a personalului didactic, desfăşurată chiar vineri, 12 septembrie, cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean speră să acopere toate cele 140 de posturi rămase neocupate până acum la şcoli din tot judeţul. Printre acestea se numără 24 de posturi de educatoare şi 60 de învăţători, restul fiind catedre incomplete. Deşi cele mai multe cazuri sunt la şcoli şi grădiniţe de la ţară, se caută învăţători şi la oraş, spre exemplu la Şcolile nr. 3 şi nr. 18 din municipiul Galaţi.

Citeşte şi: Deși lucrările de modernizare nu s-au finalizat, Școala 9 își deschide porțile pe 15 septembrie

 De pe 15 septembrie, sute de elevi și părinți din Micro 19, cu nervii întinși la maximum

Şcoala viitorului e deja o realitate

Interviu cu preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Lidia Antoniu

 

 

]]>
http://www.presadegalati.ro/un-15-septembrie-cu-emotii-dar-si-cu-probleme-luni-scoala-va-incepe-in-orice-conditii/feed/ 0